Opas ajatteluun

Opas ajatteluun – Filosofiaa lasten kanssa -kirjassa annamme muun muassa opettajille käytännöllisiä välineitä lasten ajattelun taitojen kehittämiseen.

Filo-Opas-Ajatteluun-etukansi-web

Välineenä on Filosofiaa lapsille -menetelmä. Se on keskustelupainotteinen ryhmätyöskentelyn muoto, joka opettaa lapsia, nuoria ja aikuisia kuuntelemaan, problematisoimaan, muotoilemaan ja ilmaisemaan omia ajatuksiaan sekä keskustelemaan niistä rakentavasti. Toisin kuin väittelyharjoituksissa, Filosofiaa lapsille -menetelmässä ei ole voittajia tai häviäjiä, vaan yhteinen tutkailu luo onnistumisen kokemuksia kaikille ryhmänä. Näin ollen opasta voidaan käyttää myös osallisuuden ja vaikuttamisen harjoitteluun. Oppaassa on myös ohjeet arviointiin.

Koska kyseessä on menetelmä, sitä voi soveltaa kaikkeen oppimiseen ja eri oppiaineisiin. Se on myös muokattavissa esimerkiksi keskusteluun virittävän virikkeen osalta niin, että ajattelutaitojen kehittämisestä innostuvat kaiken ikäiset noin viisi- tai kuusivuotiaista senioreihin. Näin ajattelutaitojen harjoittelua voi laajentaa myös koulun oppimisympäristöjen ulkopuolelle.

Oppaan sisältö on Filo ry:n tuottama ja kustantaja on Kehittämiskeskus Opinkirjo.

Opas julkaistaan alkuvuonna 2019. Julkaisemme silloin sivullamme tiedot kirjan tilaamiseksi Opinkirjon kautta.

Kommentointi on suljettu.